DIY Japanse waaiers voor in de kerstboom

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat kerst vlak om de hoek is, laten we zien hoe je gemakkelijk deze decoratieve Japanse waaiers voor in de kerstboom zelf maakt!

In de Aziatische cultuur is de waaier gehuld in een rijke geschiedenis. De oudste bronnen van waaiers zijn terug te vinden in oude Chinese archieven en visueel op muurschilderingen in het oude Egypte. Waarom staat hier dan dat het Japanse waaiers zijn terwijl de origine van waaiers dus in China is terug te vinden? Dat is omdat de Uchiwa, waarvan wordt geloofd dat deze vanuit China in Japan werd geintroduceerd in de Nara periode (710-795) er eerder waren. Maar de Sensu komt het meeste overeen met de gevouwen hand waaiers die we vandaag de dag kennen. En de Sensu is naar vermoeden per ongeluk ontstaan in de Japanse hof in de 6e-9e eeuw. Japan introduceert dit nieuwe type waaier dan daarna weer aan China om hen weer een gunst te doen.

De waaiers waren voorheen niet alleen een kunstwerk. Het duurde zelfs nog een paar eeuwen voordat de waaier als kunstvorm werd gezien. Het was zelfs zo dat waaiers alleen maar geopend mochten worden als dit echt nodig was. Waaiers begonnen als middelen om informatie te transporteren voor de aristocraten en ook werden ze in Samurai lessen gebruikt. Waaiers waren nuttig als kaarten, lesboeken, gebedspapieren, kalenders, brieven, aankondigingen van het hof etc. Vrouwen van het hof hadden specifieke waaiers die ze moesten dragen afhankelijk van hun sociale status en huwelijk. Het was een symbol van hun rank.

Tegenwoordig zijn de waaiers zeer populiar doro hoe mooi ze zijn over de hele wereld. De gedetaillieerde designs maken dat de waaiers perfect zijn als decoratief element. En dat geldt ook voor in de kerstboom! Laten we aan de slag gaan met deze DIY.

Wat heb je nodig?

  • Vellen A4 papier (kies hiervoor feestelijke designs uit!)
  • Houten stokjes (stokjes om koffie mee te roeren of ijsstokjes)
  • Mooie lintjes voor het ophangen van de waaiers
  • Lijmstick en hete lijm pistol
  • Schaar

De basis van de waaier

Stap 1: Vouw het A4 vel dubbel. Volgt de vouwlijn met een schaar en knip het vel papier door midden. Met een half A4tje kan je één waaier maken, dus uit een vel A4 papier haal je twee waaiers!

Stap 2: Pak het halve A4tje en leg de andere voor nu opzij. Vouw dit halve velletje ook weer dubbel en knip met de schaar via de vouwlijn het vel papier doormidden. Nu heb je 2 kwarten van een vel A4 papier als het goed is.

Stap 3: Tijd om te vouwen! Vouw beiden kwarten nu als een accordeon. De vouwen zijn ongeveer een centimeter breed.

Stap 4: Pak nu de lijm erbij, een lijmstick is het meest handig voor deze stap, en lijm de twee gevouwen velletjes aan elkaar zodat je een lange accordeon krijgt. De basis voor de waaier is nu klaar!

De waaier in elkaar zetten

Stap 1: Leg de waaier met de mooie kant naar beneden voor je op tafel. Lijm nu de twee stokjes aan beiden zijkanten van de waaier vast.

Stap 2: Vouw het papier om het stokje heen en zet het vast met nog wat lijm.

Stap 3: Pak het lintje en leg het over het midden van de waaier heen. Kruis vervolgens de twee stokjes over elkaar heen en zet die (voorzichtig!) vast met de hete lijmpistool.

Stap 4: Pak het lintje en haal die door de kruising van de twee stokjes heen en knoop het aan de bovenkant aan elkaar vast. Je waaier is nu klaar om in de boom gehangen te worden!

Ontdek meer

Terugblik: Heroes Made in Asia 2024

Vol enthousiasme kijken we terug naar Heroes Made in Asia, waar fans uit het hele land samenkwamen om hun passie voor de Aziatische popcultuur te delen.

Opgelet; belangrijke mededeling! Aankomende zondag rijden er geen treinen van en naar station Gorinchem.

Zojuist hebben wij bericht ontvangen vanuit Prorail dat er aankomende zondag 25 februari spoedwerkzaamheden zijn aan het spoor. Wij zijn het gesprek aangegaan maar helaas konden de werkzaamheden niet worden uitgesteld. Wij begrijpen dat dit voor sommige van jullie problemen kan veroorzaken. Als vervangend vervoer zal de NS wel bussen inzetten. Maar houd er dus rekening mee dat je hierdoor langer onderweg bent.

Bezoek Go-Tan op Heroes Made in Asia

‘’Hallo, wij zijn Go-Tan! Geen food brand zoals je gewend bent, maar een foodloving family uit Azië. Go-Tan is een familiebedrijf dat met liefde en toewijding wordt geleid door Bing en Han, de zoons van oprichter Frans Go. Bing is de baas van het familiebedrijf en Han bedenkt, ontwikkelt en keurt alle producten. Misschien heb je zijn hem al op onze verpakkingen zien staan? Of ken je hem van onze televisiecommercials?”

Scroll naar top